AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je zadovoljna jučerašnjim neformalnim sastankom šefova vlada zemalja Zapadnog Balkana u Draču i dodala da će uskoro biti imenovani koordinatori pri kabinetima premijera koji će pratiti primenu akcionog plana za regionalno ekonomsko povezivanje.

Brnabić je ukazala da je neformalni sastanak premijera usledio posle evropskog samita u Trstu i da se u subotu razgovralo o implementaciji akcionog plata koji je tamo dogovoren, kao i implementaciji projekata. Cilj je da to ne ostane samo mrtvo slovo na papiru, istakla je ona.

- Dogovorili smo se, i to je najveći zaključak za danas, da na nivou kabineta predsednika vlada imamo koordinatore i da u naredne dve do tri nedelje svi damo imena tih regionalnih koordinatora koji će zajedno sa privrednim komorama raditi na implementaciji akcionih planova - kaže Brnabić.

Premijerka Srbije ističe i da će predsednici vlada najmanje jednom mesečno dobijati izveštaje kako ide implementacija akcionog plana i gde bi eventulno moralo i politički da se reaguje, ako to ne ide dovoljno dobro.

Brnabić: Imamo razumevanje Makedonije po pitanju UNESCO-a

Brnabić je izjavila je da je važno da imamo razumevanje Makedonije da eventualno glasanje za članstvo Kosova u UNESCO, kad god ono bilo, nije u interesu Srbije i dobrosusedskih odnosa.- Važo je da imamo razumevanje da to nije u interesu Srbije, niti u interesu dobrosusedniskih odnosa i mislim da to razumevanje i imamo - rekla je u subotu Brnabić , komentarišući razgovore na tu temu sa predsednikom vlade Makedonije Zoranom Zaevim, u Draču. Kaže Brnabić da "tu imamo, za sada, potpunu saglasnost da je eventualno glasanje, u bilo kom trenutku, Makedonije za članstvo Kosova u UNESCO protiv interesa Srbije i da ne bi išlo u pravcu, odnosno ne bi dalo signal za dobru saradnju između Srbije i Makedonije". Ona je dodala da misli da smo to rekli jasno i glasno i da je predsednik Vlade Makedonije tu poruku potpuno razumeo. - Takođe, bilo je razgovora da li će Kosovo uopšte biti na agendi ove godine za članstvo u UNESCO - rekla je Brnabić dodajući da ne bi ulazila u te spekulacije", rekla je Brnabić. Ona je napomenula da je uputila poziv Zaevu da u novembru poseti Beograd i da tom prilikom razgovaraju oko zajedničke sednice dve vlade. Premijerka Brnabić je u subotu u albanskom gradu Draču učestvovala na naformalnom skupu šefova vlada država Zapadnog Balkana.

Ona je dodala da su juče održani i sastanci sa predstavnicima Svetske banke, kao i evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

- Sve u svemu, imamo mnogo bolju saradnju i čini mi se da ćemo zajedno kao region krenuti napred i dati poruku da kao region postajemo mnogo stabilniji - naglasila je premijerka.

Brnabić je rekla da je dobila poziv da učestvuje na Strateškom forumu na Bledu 4. septembra i da će to biti njen sledeći sastanak posvećen regionalnoj saradnji, sa predsednikom Vlade Slovenije i ministrima slovenačke vlade.

#Ana Brnabić

#Sastanak

#Zapadni Balkan

'